РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА "ОМБУДСМАНСКЕ ИНСТИТУЦИЈЕ У ВРЕМЕНУ КРИЗА"

У Подгорици је у периоду од 27. до 29. септембра 2023. године одржана конференција поводом обележавања јубилеја, 20 година рада институције Заштитника људских права и слобода Црне Горе, коју је организовао Заштитник људских права и слобода Црне Горе у сарадњи са ОЕБС- Мисијом за Црну Гору.

Конференцију је видео позивом отворио председник Црне Горе Јаков Милатовић.

Конференција је била међународног карактера на којој су били присутни омбудсмани из региона, Локални омбудсман Града Новог Сада и председница Удружења омбудсмана Србије Марина Попов Иветић, заменик покрајинске заштитнице грађана - омбудсманке Јанош Орос, Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, шефица кабинета Заштитника грађана Републике Србије Мирјана Николић, омбудсманка БИХ Јасминка Џумхур, Правобранитељица за равноправност полова Републике Хрватске Вишња Љубичић, заменик правобранитеља за особе са инвалидитетом Јурхе Жуарио, омбудсман Републике Северна Македонија Насер Зибери, претходни омбудсман Црне Горе Шућко Баковић, представник Комисије за једнакост Републике Северна Македонија, као и представници судских институција у Црној Гори и многи други.

На конференцији су отворена многа питања која се тичу статуса и надлежности омбудсмана у региону, те је размењена пракса између представника институција.

Марина Попов Иветић је представила специфичности локалних омбудсмана који су установљени у Републици Србији.