посета шапцу и лозници

Локални омбудсман Града Новог Сада и председница удружења омбудсмана Србије Марина Попов Иветић је заједно са омбудсманом Града Београда Миљком Ваљаревићем и његовим замеником Александром Јовановићем, а у организацији УНДП дана 18. октобра 2022. године имала посете градовима Шабац и Лозница.

У Шапцу је одржан састанак са секретаром Скупштине и Већа Иваном Мићовић и њеним замеником. Шабац је град који је више од једне деценије имао локалног омбудсмана (који се у то време звао заштитник грађана), међутим, након 2019. године и одласка у пензију претходног омбудсмана нови никада није изабран. На састанку су предочене чињенице из којих разлога исто није урађено, те шта је потребно да се предузме да би се изабрао нови омбудсман. Договорено је да се нови састанак одржи у децембру месецу, те је Удружење омбудсмана Србије понудило помоћ у реализацији ове активности.

У Лозници је одржан састанак са председницом скупштине Миленом Манојловић Кнежевић, помоћником градоначелника Љубинком Ђокићем, градским менаџером Дејаном Сталовић, секретаром Скупштине Дејаном Марковићем и начелницом одељења за рад органа града, информационе и заједничке послове Славицом Милетић. Лозница је град који има усвојену Одлуку о заштитнику грађана, али никада није именовано лице на ту функцију. На састанку су предочени потребни кораци да би се реализовала планирана активност, те изнете сугестије и препоруке како би се планирана активност реализовала у што скоријем периоду.